WordPress 5.5. : Wat is nieuw in wordpress 5.5. ?

Wordpress 5.5. : Wat is nieuw?
In WordPress 5.5. is er een grote stap vooruit gezet op het gebied van veiligheid, snelheid, vindbaarheid in de zoekmachines en gebruiksvriendelijkheid. Wordpress 5.5. kreeg de naam Eckstine, ter ere van Billy EckstineBilly Eckstine was een zanger.  In WordPress 5.0. werd de eerste blokeditor voorgesteld, ook wel Gutenberg genaamd. Sinds de start van deze editor zijn er hier en daar al wat verbeteringen geweest. Wat er allemaal verandert is komt u te weten in dit artikel.

Update automatisch uw wordpress thema en plugins

Automatische updates in wordpress 5.5.Op het gebied van veiligheid doet versie 5.5. een grote stap voorwaarts door het aanbieden van automatische updates van wordpress plugins en thema’s. Dit is een belangrijk functie omdat sommige updates essentiëel zijn om aanvallen van hackers te voorkomen. Veel gebruikers zijn nogal laks met het updaten van hun plugins en thema’s. Hackers kunnen een site vaak binnendringen door deze verouderde plugins en thema’s. Het is dus heel belangrijk om alles up-to-date te houden. Je kan op de Plugins pagina “Auto-updates” inschakelen. Automatische thema updates in WordPress 5.5.Ook voor je thema kan je deze automatische updates inschakelen. Je vindt je thema bij Weergave => Thema’s. Deze functionaliteit was al beschikbaar in WordPress, maar dan moest je de instellingen van WordPress wijzigen of een plugin van derden gebruiken om de automatische updates te laten uitvoeren. De functionaliteit is vooral handig voor sites die niet heel veel plugins gebruiken.  Soms is het echter veiliger om plugins handmatig bij te werken voor kritieke patches. Er kan bij het updaten soms nog al eens iets misgaan… Wanneer dit automatisch gebeurt, heb je misschien niet in de gaten dat er iets niet in orde is met je site. Ik raad dan ook aan om altijd een backup te nemen, vooraleer je updates gaat uitvoeren.

Update plugins door een nieuwe versie te uploaden

Ondanks de mogelijkheid om automatisch te updaten moet je toch nog soms een manuele update doen. In de vorige versie was je enige mogelijkheid om de nieuwe versie dan te uploaden via FTP. In WordPress 5.5. kan je dit simpelweg doen door naar Plugins => Nieuwe Plugins te gaan en de nieuwe versie van de plugin te uploaden. WordPress zal automatisch detecteren dat je de plugin reeds geïnstalleerd had en dat het nieuwe bestand de nieuwe versie bevat. Je krijgt dan de mogelijkheid om de huidige plugin te vervangen door de nieuwe. Dit werkt voor thema’s op dezelfde manier.

Lazy loading Afbeeldingen

 Wat is lazy loading? Lazy loading is een methode om het downloaden van afbeeldingen en video’s die nog niet zichtbaar zijn in de browser uit te stellen. Wordpress zal enkel de afbeeldingen laden die zichtbaar zijn in de browser. Het laden van de andere afbeeldingen wordt vertraagd. Zelf hoe je hier dus niets voor te doen. Wordpress voegt aan alle afbeeldingen het “lazy loading” attribuut toe. Dit wordt ondersteund door alle moderne webbrowsers behalve Safari. Lazy loading images in WordPress 5.5. Wanneer een bezoeker naar beneden scrolt, worden de afbeeldingen en video’s gedownload… op het moment dus dat de bezoeker ze moet zien. Dit verbetert de snelheid en prestaties van uw website aanzienlijk.

Standaard XML Sitemaps in WordPress

 WordPress 5.5. zal nu automatisch XML sitemaps publiceren voor je website. Een XML sitemap is een XML-formaat dat al je webpagina’s bevat. Op deze manier kunnen zoekmachines zoals Google je website gemakkelijker indexeren. Je hoeft dus niet gebruik te maken van een derde partij om een XML-sitemap te generen.

Geïntegreerde blokdirectory

Geïntegreerde blockdirectory wordpress 5.5.Als je een blok wil gebruiken dat nog niet in je blokbibliotheek beschikbaar is, kan je automatisch suggesties krijgen van de blokdirectory. De blokbibliotheek is een verzameling van plugins waarmee je verschillende blokken aan je website kan toevoegen. Merk je dat er een blok ontbreekt? Dan kan je direct zoeken naar het blok dat je nodig hebt. Hou er wel rekening mee om alleen te downloaden wat je echt nodig hebt. Ieder blok dat je toevoegt aan je bibliotheek is een plugin. En teveel is nooit goed! Als je reeds gebruik maakt van een SEO Plugin zoals Yoast SEO, hoef je helemaal niets te doen. Deze plugins schakelen de standaard XML-sitemap van WordPress automatisch uit.

De users interface of gebruikers interface is verandert

Visuele wijzigingen blokeditor wordpress 5.5. De meest opvallende wijzigingen aan WordPress 5.5. zijn de visuele verbeteringen aan de blokeditor. Randen en markeringen zijn verbeterd om de blokeditor toegankelijker te maken. De knop “Nieuw blok toevoegen (+) valt nu meer op en lijkt meer op een knop met een zwarte achtergrond.

Mogelijkheid om afbeeldingen te bewerken in de blokeditor

Wijzigingen afbeeldingen in de blokeditor van wordpress 5.5In WordPress 5.5. kan je afbeeldingen bewerken in de blokeditor. Zo kan je gemakkelijk de hoogte en breedte aanpassen, de aspectratio bijsnijden, afbeeldingen roteren en dit allemaal zonder de berichteneditor te verlaten. Je hoeft dus niet meer naar de mediabibliotheek te gaan om je afbeelding te bewerken. Tevens kun je onmiddellijk het resultaat zien in relatie met de rest van de inhoud. Dit bespaart je tijd en verbetert ook de gebruikerservaring.

Maak kennis met blokpatronen

blokpatronen in WordPress 5.5.De blokeditor had al herbruikbare blokken en groepen waarmee de meest gebruikte blokken konden worden opgeslagen voor hergebruik. De nieuwe versie heeft echter blokpatronen. Dit zijn veel gebruikte blokken met vooraf geconfigureerde patronen die je onmiddellijk kunt gebruiken. Blokpatronen helpen je om op een snelle manier de layout van een pagina vast te leggen. Voorlopig zitten er nog maar enkelen in de nieuwe versie. Er zullen er echter snel bijkomen naarmate thema’s en plugins hun eigen blokpatronen registreren.

Verbeterde bloknavigatie en beweging

 Met de bloknavigatie hadden veel gebruikers problemen. Vooral als er geneste blokken zoals kolommen of groepen werden gebruikt, werd het moeilijk om het bovenliggende blok te selecteren of een onderliggend element erin te verplaatsen. In WordPress 5.5. is er een betere bloknavigatie waardoor het gemakkelijker wordt om een bovenliggend blok of een genest element erin te selecteren.

Geen ondersteuning meer voor oudere browsers

In WordPress 5.5. zal er geen ondersteuning meer zijn voor Internet Explorer 6 t.e.m. 9. Dit heeft als voordeel dat de site minder code nodig heeft, wat ze ook weer sneller maakt. Wordpress heeft specifieke CSS verwijderd die bedoeld was voor Internet Explorer 6 tot 8. De meeste surfers gebruiken gelukkig deze verouderde browsers niet meer. Meer info : https://wordpress.org/news/2020/08/eckstine/
Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Recente artikels

Website maken met Wordpress?