W.P. 5.7. Wat is nieuw?

WP 5.7. Wat is nieuw?

WordPress 5.7. “Esperanza”

 
De eerste WordPress release van 2021 biedt functies zoals een eenvoudiger te gebruiken editor en mogelijkheden om meer te bereiken zonder aangepaste code te schrijven.

 Een overzichtje van de nieuwe mogelijkheden in WP 5.7.:

 Met 1 klik migreren naar https

 
Het beveiligen van je website met een https-verbinding is van groot belang tegenwoordig omdat het gebruikersinformatie, bestanden en andere gegevens beschermt die op uw website worden gehost. Tevens is het een vereiste voor de GDPR-wetgeving.

Met WP 5.7. heb je de mogelijkheid om je website met 1 klik te migreren van http naar https. URL’s in de database worden automatisch vervangen wanneer de site en het wordpress-adres beiden https gebruiken.

Bovendien bevat het gedeelte SiteHealth van het wp-dashboard een https-statuscontrole.

De editor wordt gemakkelijker in gebruik

 
De nieuwe wordpress release komt met een aantal verbeteringen in de gütenberg blok editor. Hierdoor krijgt u meer controle over de layout van uw website, zonder dat u hiervoor code hoeft te schrijven.

 Lettertype aanpassen op meerdere plaatsen

De lettergroottes kunnen op meerdere plaatsen aangepast worden. De besturingselementen voor het aanpassen van de grootte van een lettertype  zijn nu beschikbaar in de blokken lijst en code. U hoeft niet naar een ander scherm te gaan om aanpassingen te maken.

Herbruikbare blokken

Herbruikbare blokken worden stabieler en gemakkelijker te gebruiken. Ze zullen automatisch worden opgeslagen nadat je op update klikt.

Drag-and-drop

Wanneer je de gütenberg editor al gebruikt hebt, weet je dat je blokken kunt gebruiken om inhoud aan uw website toe te voegen. Met de nieuwe release kan je naar “nieuw blok toevoegen gaan”  en het blok van je keuze gemakkelijker naar de editor slepen. Het doet een beetje denken aan paginabouwers zoals Elementor en Divi.

wordpress drag and drop

Doe meer met minder code

 
Site-eigenaars kunnen volgende wijzigingen doen, zonder extra code :

Uitlijning op volledige hoogte

In een vorige versie van wordpress kon je bepaalde blokken waar je de volledige breedte van het scherm kon vullen. Met de nieuwe release kan je ook de hoogte van een blok het volledige browservenster laten vullen.

Knoppenblok

Met één van de blokken kan je op een eenvoudige wijze knoppen toevoegen aan je website. Met de nieuwe versie kan je de inhoud in een knop ook verticaal uitlijnen. Je kan tevens met een vooraf ingesteld percentage bepalen hoe groot een knop moet zijn.

nieuw knoppenblok in WP

Sociale media icons blok

 Met het Social Media pictogrammen blok kan je gemakkelijk social media icons plaatsen op je pagina, waar jij dat wil. Nu heb je tevens de mogelijkheid om gemakkelijk de grootte van deze pictogrammen aan te passen.

social media icons block in wp

 

Nieuwe standaard kleuren

 Standaard kwam wordpress tot nu toe met een beperkt aantal kleuren in de backend.

WordPress 5.7 heeft een nieuwe standaard kleurenpallet dat eenvoudiger en gestroomlijnder is.

Nieuw Robots API

 
Met de nieuwe robots api kunnen site-eigenaren filterinstructies opnemen in de robots-metatags.

De api bevat nu standaard de max-image-preview: large richtlijn. Hierdoor kunnen zoekmachines zoals Google grotere afbeeldingsvoorbeelden weergeven, wat de potentie heeft om meer verkeer te genereren.

Lazy loading iframes

 
In W.P. 5.5. werd standaard lazy loading voor afbeeldingen geïntroduceerd. Lazy loading betekent dat de afbeelding pas op uw site wordt geladen wanneer deze in de browser van de bezoeker wordt weergegeven. Dit wordt gedaan om de laadtijd van een pagina te verkorten en hiermee uw website sneller te maken.

In W.P. 5.7. wordt dit lazy load principe ook mogelijk gemaakt voor insluitingen die iframes gebruiken, zoals bv you tube filmpjes. Het enige wat u hoeft te doen  is het kenmerk loading=”lazy” toe te voegen aan uw iframe-tag.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Recente artikels

Website maken met Wordpress?