Voor- en nadelen van online leren

voor- en nadelen van online studeren

Net zoals er voor- en nadelen zijn voor het volgen van in een klaslokaal, zijn er ook voor- en nadelen aan e-learning.
We bespreken de voor- en nadelen in deze blog.

Voordelen  van online leren:

 1. Flexibiliteit
  In een klaslokaal worden lessen gegeven op een specifiek uur. Wanneer je online een cursus volgt, kan jij zelf bepalen wanneer je de lessen volgt. Moet je overdag werken? Dan volg je de cursus toch na je werk of in het weekend. Tevens kan je studeren waar en wanneer je wil. Het enige wat je nodig hebt is een laptop en een internetconnectie.

 2. Lage kosten
  Studeren kan veel geld kosten. Naast de studiekosten, zit je nog met verschillende andere kosten zoals: transport naar de campus, cursussen,…
  Wanneer je online les volgt, zijn de kosten meestal lager en heb je ook geen last van de kosten voor het vervoer naar de campus.

 3. Meer vrije tijd
  Omdat je agenda niet vol zit met verplichtingen om naar de klas te gaan (om de lessen te volgen) heb je meer vrije tijd. Je kan altijd studeren op momenten tussen afspraken in. Tevens verlies je geen tijd met verplaatsingen naar de campus… and time is money, they say!

 4. Altijd beschikbaar
  De online cursus is altijd beschikbaar. 24u op 24u, 7 dagen op 7. Je kan de cursus volgen wanneer het jou het beste uitkomt.

 5.  Blijven herhalen
  Je kan de lessen volgen op je eigen tempo. Indien je een les iets minder goed hebt begrepen, kan je de video blijven herhalen tot dat je het hebt begrepen… en dit zonder 5 keer dezelfde vraag te moeten stellen aan de leraar in een klaslokaal.

 6. Online community
  Meestal is er een online community voorzien bij een cursus. Wanneer je vragen hebt, kan je hier je vraag stellen. Hierdoor krijg je vaak heel snel een antwoord van mensen die ook de cursus volgen. Meestal is de cursusmaker ook bereid om je verder te helpen, wanneer je ergens vast zit.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen betreffende het volgen van online lessen.

Nadelen van online leren:

 1. Disicpline
  Wanneer je een online cursus volgt moet je over voldoende discipline beschikken om de lessen ook effectief te volgen. Omdat de lessen niet op een bepaald tijdstip doorgaan, moet je meer zelf het initiatief nemen om het online leren ook aan te pakken. Het beste is om op bepaalde tijdstippen je agenda te blokkeren om te studeren.

 2. Minder contact
  In een klaslokaal is er meer contact met andere studenten. Dit maakt het misschien ook gemakkelijker om een vraag te stellen.
  Natuurlijk zijn er ook online mogelijkheden om contact te hebben met medestudenten door forums, cursusgroepen op sociale media, chatgroepen,…

 3. Leren voor een computerscherm
  Wanner je al de ganse dag voor een computerscherm werkt, is het niet altijd evident om ’s avonds ook nog eens online lessen te volgen. Dit vergt nog wat meer doorzettingsvermogen. Tevens is het vrij vermoeiend als je al een ganse dag naar een scherm hebt liggen staren.

We kunnen dus concluderen dat er zowel voor- als nadelen zijn aan het online leren. Hou je van flexibiliteit, dan is e-learning voor jou de ideale mogelijkheid om iets bij te leren.

Heb jij niet de discipline om zelf het heft in handen te nemen? Dan is het misschien beter om een cursus te volgen in een echt klaslokaal.

Laat me weten wat jullile meningen zijn?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Recente artikels

Website maken met Wordpress?